Welke transitieaanpak past bij jou en jouw zorgorganisatie?
Zorgorganisaties in de volle breedte van het veld hebben behoefte aan denk- en veranderkracht. Uitvinden welke aanpak van een verandertraject het beste past bij jouw organisatie, de mensen en jou als bestuurder, is een van de belangrijkste voorwaarden voor succes. Een praktijkcase kan waardevolle inzichten bieden. Inclusief gratis whitepaper!
De redenen dat zorgorganisaties willen en moeten veranderen zijn uiteenlopend; veranderende wensen van de klant, het uitstellen van de intramurale zorgvraag, financiering, krapte op de arbeidsmarkt, verplaatsing van zorg, technologische toepassingen etc etc. Afhankelijk van de impact van de wijzigingen wordt er op alle niveaus in de organisatie denk- en veranderkracht gevraagd.
Aanstellen transitiemanager is slechts één stap
Omdat het intern vinden en aanboren van deze kracht vaak lastig is, doen veel zorgorganisaties een beroep op een externe programma- of transitiemanager. Deze persoon overziet met een frisse blik het hele veld en beschikt over de juiste kennis en kunde. Een traject van reflectie, vragen en verwerken van feedback en grondig nadenken gaan vooraf aan het aanstellen van de juiste verandermanager. Maar daarmee is je probleem niet opgelost. Dan begint het werk pas.
Welke beweging wil je inzetten?
Welk doel heb je voor ogen, hoe wil je daar komen en hoe neem je alle mensen mee? Die ‘hoe-vragen’ zijn misschien wel de meest belangrijke omdat hieruit de beweging voortkomt. Die beweging moet voor alle spelers te volgen en te begrijpen zijn. Als de aanpak niet passend is, loop je als bestuurder het risico een ondoordachte vlucht voorwaarts te maken of je te verliezen in one-size-fits-all oplossingen die – laten we wel zijn – nooit echt goed passen.
Stel jezelf minimaal de volgende vragen
- Wie ben je, wat past bij jou, welk voorbeeld wil je en kun je zijn?
- Zoek je een structuuroplossing (bovenstroom) of wil je een algehele gedrags- en cultuurverandering (onderstroom) doormaken?
- Moet iedereen meegenomen worden in het verandertraject of is het acceptabel dat je bepaalde mensen verliest gedurende het traject?
- Wat is de veranderkracht van de organisatie? Is er voldoende veerkracht of moet je die op onderdelen versterken door bijvoorbeeld een traject bevlogenheid of een coach?
- Hoeveel tijd heb je?
Het belang om bovenstaande vragen te beantwoorden is essentieel. Je kunt ze niet fout beantwoorden; waar het om draait is de ‘right fit’ en wat jij en je organisatie aankunnen.
Leer van een praktijkcase
Als je bovenstaande vragen doorleefd en beantwoord hebt is de weg vrij om na te denken over welke externe denk- en veranderkracht past bij de gewenste verandering, in de context van de organisatie. Wij denken daarbij heel graag mee; het behalen van het gedroomde resultaat komt veel dichterbij wanneer we vanaf het beginstadium worden betrokken.
Als je benieuwd bent hoe we dat doen, download dan hieronder onze eerste whitepaper. Het is een actieve praktijkcase waarbij wij een opdrachtgever begeleiden in het maken van de juiste keuze aangaande de aanpak van het gewenste verandertraject. De whitepaper kan je waardevolle inzichten geven en geeft tevens een goed beeld van hoe wij onze kernbelofte waarmaken: vandaag helpen wij jouw organisatie naar morgen. Middels de juiste mensen en begeleiding.
Download onze praktische whitepaper:
‘Welk veranderaanpak past bij jou en je organisatie’
"*" geeft vereiste velden aan